Kruche ciasto z czereśniami i porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonałe połączenie pianki z kruchym ciastem i owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    1kostka margaryny
    100 g cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    Dodatkowo:
    500 g dojrzałych czereśni i czarnych porzeczek
    Pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe bez cukru
    0,5 szklanki oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto z czereśniami i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Drugą część schładzamy. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy, porzeczki myjemy i przebieramy.
    PIANA: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować