Kruche ciasto z agrestem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem do miski lub na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło i szybko siekamy nożem, możemy użyć do tego malaksera lub rozdrabniacza do ciasta kruchego. Następnie dodajemy sól oraz żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki ma 2 godz.
Formę o wym. 24 x 35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10 min, aby się lekko zapiekło.
Ser miksujemy z jajkami, następnie dodajemy cukry, roztopione masło i na koniec przesianą skrobię ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy umyty i osuszony agrest, następnie ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do lekkiego zarumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprószamy obficie cukrem pudrem.
Komentarze