Kruche ciasteczka z maszynki

4.67 (6 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka z maszynki zawsze przypominają mi same radosne wspomnienia.
Zawsze po 6 grudnia piekę pierniczki na świąteczny stół.
Piekę również te ciasteczka, które przechodzą z pokolenia na pokolenie.
Szybkie , kruche , proste w przygotowaniu , ale też bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka około 1kg,
    masło lub margaryna 1 kostka,
    żółtka 2,
    jajko całe 1,
    cukier 3/4 szkl,
    kwaśna śmietana 3 łyżki,
    proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
    cukier waniliowy 1 torebka,
Wystaw ocenę:

4.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Kruche ciasteczka z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przez sitko przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Następnie dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę, żółtka, całe jajko, cukier, śmietanę oraz cukier waniliowy.
    Zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
    Z maszynki wyjąc nóż i sitko, a założyć kapturek ze specjalną nakładką do ciasteczek.
    Z ciasta uformować rulon kroić po kawałku, przepuszczać przez maszynkę odcinając nożem ciasteczka długości 10 cm najlepiej według swojego uznania.
    Ciastka układać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia jak kto woli.
    Ciasteczka układamy w niedużych odstępach.
    Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 15 - 20 min. do zarumienienia na złoty kolor.

    Rada;
    Zimne ciasteczka można zamaczać do połowy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i zostawić do wystygnięcia, można polać lukrem i posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. Ja najlepiej lubię takie proste bez niczego. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować