Kruche ciasteczka z cukinią i śliwką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Warzywno-owocowy duet w połączeniu z kruchym ciesteczkiem zaspokoi każdego łakomczucha

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
    1 jajko
    250 g masła lub margaryny
    40-50 ml wody
    4 łyżki cukru pudru
    starta cukinia (można zastąpić dżemem)
    śliwki (można zastąpić dżemem)
    cynamon
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka z cukinią i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać margarynę, dodać mąkę, cukier puder i żółtko. Dodać wodę, wyrobić ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich wałkować do grubości 2-3 mm i ponownie dzielić na 4. Otrzymane kawałki powinny być zbliżone kształtem do kwadratu.
  • 3. Posmarować ciasto dżemem z cukinii lub śliwki. Dodać posiekane śliwki oraz cukinię startą na tarce.Można posypać cynamonem lub cukrem waniliowym.
  • 4. Przeciwległe rogi ciastek założyć za siebie.
  • 5. Przełożyć na blachę, posmarować białkiem.
  • 6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Porady

Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Można również dodać inne owoce, np. jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Cynamon Jabłka Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować