Kruche ciasteczka z suszoną śliwką

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te ciasteczka wyszły mi idealne. Bardzo kruche i rozpływające się w ustach. Dodatek śliwki suszonej sprawia, że są obłędne w smaku i pachnące. Idealne z kubkiem kawy, herbaty czy mleka. Idealne na podwieczorek, do pracy, do szkoły czy na piknik.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    20 dag masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    15 dag suszonych śliwek
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Kruche ciasteczka z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Śliwki kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do ciasta i wgniatamy.
  • 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
  • 4. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi 24 ciastka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować