Kruche babeczki z masą czekoladowo-pomarańczową

0 (0 ocen)

Krucha babeczka i wilgotny, mocno czekoladowy mus z alkoholową nutą, czyli słodka rozpusta tylko dla dorosłych. W sam raz na eleganckie przyjęcie, karnawał, czy ostatki.Babeczki pięknie prezentują się na stole, a ponadto wybornie smakują.

Składniki:

  • Babeczki:
    - 1/4 kostki zimnej margaryny,
    - 1 szklanka mąki tortowej (+ do podsypania wałka i blatu),
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 2 łyżki cukru,
    - 1 żółtko,
    - szczypta soli.

    Masa czekoladowa:
    - 20 dag czekolady deserowej,
    - 2 łyżki likieru pomarańczowego,
    - 2 łyżki rumu (lub wódki),
    - łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy.

    Ponadto:
    - tłuszcz i bułka tarta do foremek,
    - 2 łyżki skórki pomarańczowej z syropu (u mnie domowa),
    - 2 łyżki wiórek czekoladowych.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z masą czekoladowo-pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy babeczki: Mąkę przesiewamy na stolnicę (lub do miski), dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy zimną margarynę i siekamy ją nożem. Na koniec dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, gdy zbyt mokre trochę mąki). Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.
  • 2. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto dzielimy na porcję i wylepiamy nim przygotowane foremki do babeczek (zarówno dno jak i boki).
    Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
    Wylepione ciastem foremki układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut. Studzimy i wyjmujemy z foremek.
  • 3. Przygotowujemy masę czekoladowo-pomarańczową: czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przesypujemy do miski i rozpuszczamy z łyżką masła w kąpieli wodnej. Likier pomarańczowy łączymy z rumem (wódką) i świeżym sokiem z pomarańczy, dodajemy do stopionej czekolady i dokładnie łączymy.
    Przygotowaną masą napełniamy babeczki. Wierzch każdej babeczki dekorujemy skórką pomarańczową i wiórkami czekoladowymi.
    Odstawiamy do stężenia.

Porady

Można także przygotować wersję dla dzieci - wystarczy pominąć alkohol, dodać kilka kropli olejku rumowego i 2 łyżki słodkiej śmietanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować