Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem, orzeźwiająco kwaskowe wiśnie połączone z nieziemsko słodkim kajmakiem to świetna propozycja słodkiego deseru, w którym owoce z czekoladą tworzą duet doskonały.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Kruche ciasto:
250g mąki pszennej
130g masła ekstra
50g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Babeczki czekoladowe z wiśnią i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać kawałki pokrojonego masła, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie posiekać siekaczką, następnie dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
2.Mus czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamane w kostki czekolady i wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło i dokładnie wymieszać po czym pozostawić do wystudzenia.
3.Do wystudzonych korpusów babeczek dodać po 3 wiśnie, wlać mus czekoladowy i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie udekorować kajmakiem, posypać posypką i udekorować czekoladowymi kwiatkami.
Komentarze