Krucha mini tarta z mozaiką budyniowo czekoladową i ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę z cukrami i solą, dodać żółtko , posiekane schłodzone masło i wyrobić kruche , elastyczne ciasto.
Ciastem wylepić 2 mniejsze foremki , ponakłuwać widelcem i piec ok. 15 minut w temp. 180 st. C. do lekkiego zarumienia.
Budyń domowy :
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i mąką, wlac 200ml mleka i zmikować
Pozostałe mleko zagotować z masłem i powoli wlewać przygotowaną masę, ciągle mieszając.
Na przestudzonym cieście rozprowadzić w różnych miejscach keksy kremu czekoladowego a następnie resztę wolnych miejsc uzupełnić kremem budyniowym
Na wierzchu poukładać plasterki śliwek.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem,
Smacznego.
Komentarze