Na cienkim, kruchym cieście kwaśne śliwki zatopione w słodkim dżemie morelowym. Do tego filiżanka kawy i jest pięknie.
1 godz. 20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
300 - 350 g mąki pszennej
120 g masła
jajko
1/2 szklanki cukru
1-2 łyżki śmietany 18%
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania dwóch foremek o średnicy 20 cm
słoik dżemu morelowego ( mój własnej roboty )
kilka dużych śliwek
4 łyżeczki płatków migdałowych
4 łyżeczki posiekanych pistacji
Mini tarty z dżemem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesypać do miseczki. Dodać pokrojone w wiórki masło. Dodać cukier, jajko, śmietanę. Zagnieść ciasto. Schłodzić.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Przełożyć do wysmarowanych masłem foremek i ładnie ułożyć.
Posmarować dżemem morelowym i posypać płatkami migdałowymi.
Ułożyć pokrojone w cienkie plasterki śliwki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 min.
Po wystudzeniu posypać po wierzchu posiekanymi pistacjami.
Smacznego.
Komentarze