Mini tarty z dżemem i śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Na cienkim, kruchym cieście kwaśne śliwki zatopione w słodkim dżemie morelowym. Do tego filiżanka kawy i jest pięknie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 - 350 g mąki pszennej
    120 g masła
    jajko
    1/2 szklanki cukru
    1-2 łyżki śmietany 18%
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    masło do wysmarowania dwóch foremek o średnicy 20 cm
    słoik dżemu morelowego ( mój własnej roboty )
    kilka dużych śliwek
    4 łyżeczki płatków migdałowych
    4 łyżeczki posiekanych pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini tarty z dżemem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesypać do miseczki. Dodać pokrojone w wiórki masło. Dodać cukier, jajko, śmietanę. Zagnieść ciasto. Schłodzić.
    Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Przełożyć do wysmarowanych masłem foremek i ładnie ułożyć.
    Posmarować dżemem morelowym i posypać płatkami migdałowymi.
    Ułożyć pokrojone w cienkie plasterki śliwki.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 min.
    Po wystudzeniu posypać po wierzchu posiekanymi pistacjami.
    Smacznego.

Porady

Można zrobić jedną większą tartę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje Płatki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować