„Krówka”

  • wyświetlono: 7843 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 5

Ciasto najsmaczniejsze jest następnego dnia, gdy dobrze „przejdzie”.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Małgorzata Jerzakowska, Wągrowiec
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

ciasto:
● 3 szklanki mąki wrocławskiej
● 4 żółtka
● szklanka cukru
● kostka margaryny
● łyżeczka proszku do pieczenia
● 2 łyżki miodu

Na krem: 1 puszka mleka słodzonego
● 1/4 kostki margaryny
● 1/2 litra śmietany
● dwa opakowania śmietany fiks
● orzechy arachidowe do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

„Krówka”

  • 1. Zagniatamy ciasto, dzielimy
    na 2 części i każdą pieczemy
    w wysmarowanej i wyłożonej
    papierem blasze w piekarniku
    nagrzanym do temp. 180 °C.
  • 2. Puszkę mleka gotujemy
    przez 3 godziny w garnku
    z wodą. Ostudzoną masę
    przekładamy do miski, dodajemy
    margarynę i miksujemy.
    Śmietanę ubijamy z fiksem.
    W formie układamy warstwami:
    ciasto, śmietana, ciasto,
    masa toffi. Posypujemy pokruszonymi
    orzechami.
PP_01-2008

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

krowki

Dodane przez: cook and look

Domowe krówki

Krówki, ciągutki, mordoklejki......

Herbatnikowa krówka

Dodane przez: Bożena Z.

Herbatnikowa krówka

Herbatnikowa krówka to pyszny...

Czarna krówka

Dodane przez: megii013

Czarna krówka

Ciasto na kakaowym biszkopcie,...

krówka

Dodane przez: Lussy1409

Domowa krówka

przepis dostałam od koleżanki,...

Dodane przez: Lussy1409

Krówka

dla wielbicieli słodkości

Krówka

Dodane przez: 30minusdla30plus

Krówka

Bez względu na okazję to ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE