Ciasto królewicz z kokosem

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam królewicza,jak dla mnie jest to ciasto numer 1 :) Przepis mam od mojej mamy,która jest moim autorytetem kulinarnym ;* Ciasto jest miękkie,wilgotne,słodkie i po prostu pyszne ...

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    30 dkg mąki pszennej
    15 dkg margaryny
    15 dkg cukru pudru
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki miodu
    1 jajko

    BISZKOPT :
    4 jajka
    4 łyżki cukru kryształu
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM BUDYNIOWY ;
    0,5 L mleka
    1 kostka masła lub margaryny
    15 dkg cukru pudru
    1 łyżka mąki kartoflanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 cukry waniliowe

    POLEWA :
    25 dkg margaryny
    1 szklanka cukru kryształu
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Ciasto królewicz z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE: na stolnicę wysypać mąkę,dodać margarynę i posiekać razem.Dodać resztę składników i zarobić.Podzielić na 2 części.Piec w temp.180 stopni na złoty kolor.
  • 2. BISZKOPT: .Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier cały czas miksując,potem dodać żółtka.Na końcu dodać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżka drewnianą.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 stopniach .
  • 3. KREM: mleko wlać do garnka ( trochę mleka odlać do szklanki ),dodać cukry i margarynę lub masło.Postawić na małym ogniu.W szklance z mlekiem rozpuścić mąki.Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać,żeby nie zrobiły się grudki.Ciasto przekładać gorącym kremem .
    CIASTO KRUCHE+KREM+BISZKOPT+CIASTO KRUCHE+POLEWA
  • 4. Wszystkie składniki dać do garnka,postawić na ogniu,wymieszać i podgrzewać do zagotowania.

Porady

Polewę można zrobić z połowy porcji .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować