Krokiety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i poćwiartować, gotować 25-30 minut w osolonej wodzie. Cebulę, jajo i mięso drobiowe drobno posiekać. Rodzynki umyć pod ciepłą wodą i osączyć. Masło podgrzać i zeszklić na nim cebulę. Dodać pietruszkę, tymianek, wywar mięsny i mieszając przysmażyć. Dodać posiekane jajko, rodzynki i mięso, wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić.
Odlać wodę z ziemniaków, utłuc, wymieszać z jajkiem i także chwilę ostudzić. W głębokiej brytfannie podgrzać olej. Rękoma obsypanymi mąką uformować z masy mięsnej małe kulki i obłożyć masą ziemniaczaną. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na rumiany kolor
Komentarze