Krokiety ziemniaczane

4.5 (166 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis na krokiety ziemniaczane

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ZIEMNIAKI, MIęSO DROBIOWE:
    - ziemniaki ugotowane i zmielone: 500 gramów
    - sół: 1 łyżeczka
    - jaja na twardo: 1 sztuka
    - mięso drobiowe gotowane bez skóry: 400 gramów
    - rodzynki: 1 łyżeczka
    - masło: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki posiekana: 1 łyżeczka
    - tymianek suszony l: 1 łyżeczka
    - wywaru z mięsa: 1 łyżka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka ziemnniaczana: 3 łyżki
    - olej: 0.5 litra
    - cebula: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety ziemniaczane 1. Ziemniaki obrać i poćwiartować, gotować 25-30 minut w osolonej wodzie. Cebulę, jajo i mięso drobiowe drobno posiekać. Rodzynki umyć pod ciepłą wodą i osączyć. Masło podgrzać i zeszklić na nim cebulę. Dodać pietruszkę, tymianek, wywar mięsny i mieszając przysmażyć. Dodać posiekane jajko, rodzynki i mięso, wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić.
    Odlać wodę z ziemniaków, utłuc, wymieszać z jajkiem i także chwilę ostudzić. W głębokiej brytfannie podgrzać olej. Rękoma obsypanymi mąką uformować z masy mięsnej małe kulki i obłożyć masą ziemniaczaną. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na rumiany kolor
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować