Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem

4.5 (201 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie z ziemniaków, z dodatkiem pieczarek i dwóch serów: żółtego i mozzarelli.Sprawdzi się na piątkowy, bezmięsny obiad :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    800 g pieczarek
    100 g startego, żółtego sera
    1 kulka mozzarelli
    1 duża cebula
    1 łyżka natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    jajko i bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić i zemleć przez maszynkę. Do ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, przyprawić pieprzem. Wyrobić, ciasto powinno być gładkie i nie klejące do rąk.
  • Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem. 2. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużym oczku, cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju do odparowania. Ostudzić i połączyć ze startym żółtym serem, startą mozzarellą i natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krokiety 3. Ciasto podzielić na kawałki, mokrymi dłońmi formować placuszki i łyżką nałożyć farsz. Skleić brzegi, tworząc podłużne krokiety.
  • Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem. 4. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony, na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionym sosem i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować