Bardzo smaczne danie z ziemniaków, z dodatkiem pieczarek i dwóch serów: żółtego i mozzarelli.Sprawdzi się na piątkowy, bezmięsny obiad :)
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
800 g pieczarek
100 g startego, żółtego sera
1 kulka mozzarelli
1 duża cebula
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
jajko i bułka tarta do panierowania
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać i ugotować miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić i zemleć przez maszynkę. Do ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, przyprawić pieprzem. Wyrobić, ciasto powinno być gładkie i nie klejące do rąk.
2.Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużym oczku, cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju do odparowania. Ostudzić i połączyć ze startym żółtym serem, startą mozzarellą i natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Ciasto podzielić na kawałki, mokrymi dłońmi formować placuszki i łyżką nałożyć farsz. Skleić brzegi, tworząc podłużne krokiety.
4.Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony, na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionym sosem i surówką.
Komentarze