Krokiety z pomidorowym mięsem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne dwukolorowe krokieciki;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na około 20 naleśników o średnicy 20cm

    Farsz mięsno - pomidorowy
    400 g gotowanego mięsa z rosołu
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    czosnek granulowany
    szczypta słodkiej i ostrej papryki
    oregano
    tymianek
    pieprz, sól

    Farsz szpinakowy:
    400 g szpinaku – może być mrożony
    4 ząbki czosnku
    250 g fety
    pieprz
    Ulubione zioła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z pomidorowym mięsem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. usmażyć około 20 - 25 naleśników o średnicy 20cm
  • 2. Farsz mięsno - pomidorowy
    Cebulę pokroić w ósemki i przesmażyć razem z kawałkami mięsa, czosnkiem i ziołami. Gdy mięso się zrumieni, zdjąć z ognia i zmielić wszystko w maszynce do mięsa. Ponownie dać na patelnię dodać pozostałe składniki i smażyć do powstania jednolite masy, doprawić do smaku.
  • 3. Szpinak odmrozić, przesmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy trochę ostygnie połączyć z pokruszoną fetą, doprawić do smaku.
  • 4. Przełożenie:
    Na każdy naleśnik nałożyć cienko jeden farsz, a na niego drugi. Zwinąć i panierować w jajku i bułce. Smażyć krokiety z każdej strony na złoty kolor. Podawać z barszczykiem lub same.

Porady

smarowanie naleśników najlepiej zacząć od farszu, który jest bardziej zwarty. Na niego nakładać ten, który wyjdzie bardziej ,,wolny”. Kolejność nie wpływa na smak krokietów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować