Krokiety z mięsem mielonym i szpinakiem

4.97 (177 ocen)

Pyszne krokieciki dla miłośników szpinaku.

Składniki:

  • Ciasto na ok. 6 naleśników:
    • 70 g mąki pszennej razowej,
    • 100 g mąki pszennej,
    • 1-2 jajka ( w zależności od wielkości),
    • 100 ml mleka,
    • 60 ml piwa,
    • 1 łyżka oleju,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • ½ łyżeczki soli,
    Farsz:
    • 30 dag mięsa mielonego,
    • 1 mała cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego,
    • Ok. 10 dag startego żółtego sera,
    • 2-3 łyżki śmietany 30%,
    • sól, pieprz, ostra papryka,
    • olej,
    oraz (do panierki)
    • bułka tarta,
    • jajko,
Wystaw ocenę:

4.97 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z mięsem mielonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe:
    Najpierw przygotowujemy naleśniki. Oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie składniki łączymy razem tylko białka ubijamy osobno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Smażymy na patelni naleśniki.
  • 2. Farsz:
    Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, ostra papryką dodać ząbek czosnku zgnieciony przez praskę lub drobno posiekany oraz jajko i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki aby mięso przeszło przyprawami. Na patelni podsmażyć posiekana cebulę i mięso.
    Jeśli mamy świeży szpinak to dokładnie go myjemy i kroimy.
    Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy ziarenka zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wyciągamy czosnek, wrzucamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryka do smaku i dusimy około 10 min aż woda wyparuje(jeśli szpinak jest świeży to musimy go dobrze wypłukać i pokroić ).
    Wyciągnięty czosnek drobno siekamy i dodajemy do szpinaku. Do szpinaku dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Tak przygotowany szpinak dusimy jeszcze pod przykryciem przez ok 2-3 minuty. Do szpinaku dodajemy mięso i starty ser, wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Krokiety :
    Farsz nakładamy na brzegu naleśnika i formować krokiety. Gotowe naleśniki obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.
    Krokiety obsmażamy na oleju na złoty kolor z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować