Krokiety z mięsem mielonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe:
Najpierw przygotowujemy naleśniki. Oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie składniki łączymy razem tylko białka ubijamy osobno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Smażymy na patelni naleśniki.
2.Farsz:
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, ostra papryką dodać ząbek czosnku zgnieciony przez praskę lub drobno posiekany oraz jajko i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki aby mięso przeszło przyprawami. Na patelni podsmażyć posiekana cebulę i mięso.
Jeśli mamy świeży szpinak to dokładnie go myjemy i kroimy.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy ziarenka zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wyciągamy czosnek, wrzucamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryka do smaku i dusimy około 10 min aż woda wyparuje(jeśli szpinak jest świeży to musimy go dobrze wypłukać i pokroić ).
Wyciągnięty czosnek drobno siekamy i dodajemy do szpinaku. Do szpinaku dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Tak przygotowany szpinak dusimy jeszcze pod przykryciem przez ok 2-3 minuty. Do szpinaku dodajemy mięso i starty ser, wszystko dokładnie mieszamy.
3.Krokiety :
Farsz nakładamy na brzegu naleśnika i formować krokiety. Gotowe naleśniki obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej.
Krokiety obsmażamy na oleju na złoty kolor z obu stron.
Komentarze