Krokiety z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne do barszczu na wigilijnym stole.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
    0,5l gazowanej wody
    0,5l mleka 3,2%
    1 jajko
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka oleju
    Szczypta soli
    Składniki na farsz:
    700g kapusty kiszonej
    300g pieczarek
    2 cebule
    3 łyżki oleju do smażenia
    Sól, pieprz
    Składniki na panierkę:
    3 jajka
    250g bułki tartej
    4 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na ciasto naleśnikowe:
    Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy po jednej chochli ciasta do wyczerpania masy.
    Przepis na farsz:
    Kapustę płuczemy w wodzie, solimy (2 łyżeczki soli) i gotujemy do miękkości (ok. 1 godzinę). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pieczarki, doprawiamy i smażymy na rumiano. Po ugotowaniu i odsączeniu kapusty przekładamy ją na patelnię i podsmażamy wszystko razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.
    Po ostygnięciu naleśników nakładamy średnio po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik i zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry).
    Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z każdej strony (najpierw łączeniem do dołu).

Porady

Wspaniale smakują z dodatkiem barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować