Krokiety z kapustą i pieczarkami

4.51 (160 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Krokiety z kapustą i pieczarkami są bardzo smaczne, często wykorzystuję do nich kapustę która zostaje mi często z gotowania gołąbków.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:

    2 szklanki mąki

    1,5 szklanki mleka

    1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej

    2 jajka

    szczypta soli

    Farsz:

    0,5 główki białej kapusty

    0,5 kilograma pieczarek

    2 cebule

    sól,pieprz

    olej do smażenia

    jajka i bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy, odstawiamy ciasto na pół godziny żeby odpoczęło. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem, smażymy cienkie naleśniki. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy do miękkości. Odcedzamy z nadmiaru wody, studzimy. Pieczarki myjemy, cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju do momentu odparowania wody. Odciśniętą kapustę drobno siekamy, dodajemy do podsmażonych pieczarek, chwilę razem podsmażamy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Porady

Krokiety możemy podać z barszczem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Farsz Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować