Krokiety z kapustą i grzybami

4.5 (158 ocen)

  • 20 min

Krokiety dla miłośników kapusty kiszonej i grzybów.

  • 20 min

Składniki:

  • kapusta kiszona 35 dkg
    suszone grzyby 22 g
    liść laurowy 1 sztuka
    ziele angielskie 1 sztuka
    sól i pieprz do smaku 1 szczypta
    mąka 250 g
    mleko 250 ml
    jajko 1 sztuka
    woda 50 ml
    sól 1 szczypta
    cukier 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek 1 łyżka
    jajka 2 sztuki
    bułka tarta 1 szklanka
    olej do smażenia 1/2 szklanki

Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy na noc. Grzyby kroimy na drobne paseczki i gotujemy w grzybowym bulionie. Do grzybów dodajemy pokrojoną kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy aż kapusta zmięknie. Doprawić pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba. Odstawić farsz do ostygnięcia.
    W misce połączyć: mąkę, mleko, jajko, wodę, oliwę, sól i cukier na jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dolać więcej wody. Usmażyć naleśniki. Odstawić do ostygnięcia pod przykryciem, ponieważ będą pękać.
    Farsz nakładać na brzeg naleśnika, zawinąć raz do środka, następnie boki równolegle do środka, Zawinąć do końca, panierować i smażyć na złoty kolor. Krokiety odsączyć ręcznikiem papierowym z tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować