Pizza a la grecja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dwoma łyżkami oleju, całość smażyć. Pomidory doprawić do smaku solą, cukrem i rozgniecionym czosnkiem. Sos odparowywać, tak długo, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić go do smaku chilli, oregano i bazylią.
2.W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt. Blaszkę podsypać mąką i przełożyć na nie ciasto.
3.Kapary odsączyć z wody. Oliwki odsączyć z wody i pokroić w krążki. Cebulę umyć i pokroić w piórka. Ser typu feta pokroić w kostkę. Mozarellę odsączyć z wody i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Ciasto posmarować równomiernie sosem, na sos położyć równomiernie mozarellę, doprawić oregano i bazylią. Na ser wyłożyć oliwki, kapary, cebulę i ser typu feta. Pizzę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15-20 min.
Komentarze