Pizza w wersji mini

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pizza w wersji mini to danie wegetariańskie.

  • 35 min

Składniki:

  • mąka pszenna 150 g
    ciepła woda 100 ml
    suche drożdże 1/2 łyżeczki
    oliwa z oliwek 1/2 łyżki
    sól 1/4 łyżeczki

    pomidory z puszki całe 3/4 puszki
    czosnek 2 ząbki
    pieprz 1 szczypta
    chilli w proszku 1 szczypta
    oregano suszone 2 szczypty
    bazylia suszona 2 szczypty
    sól 2 szczypty
    olej do smażenia 2 łyżki

    ser mozarella 125 g
    pieczarki 3 sztuki
    białe szparagi 6 sztuk
    czerwona papryka 1/2 sztuki
    oliwki czarne drylowane 8 sztuk
    bazylia suszona 3 szczypty
    oregano suszone 3 szczypty
    sól 2 szczypty
    cukier 1 szczypta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza w wersji mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć chwilę 2 szczypty oregano, 2 szczypty bazylii, 1 szczyptę chilli, 1 szczyptę pieprzu. Do przypraw dodać rozgnieciony czosnek smażyć 1/2 minuty i dodać pomidory pokrojone w kostkę (bez soku z puszki). Całość smażyć tak długo, aż do odparowania wody z pomidorów. Pod koniec smażenia pomidory doprawić do smaku solą.
  • 2. Szparagi dobrze obrać pozostawiając główki bez naruszenia. Gotowe szparagi gotować na parze przez 5 minut z dodatkiem dwóch szczypt soli i szczypty cukru. Kulę mozarelli odcedzić z wody i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Paprykę umyć i pokroić w paski. Oliwki odcedzić z nadmiaru wody i pokroić w krążki.
  • 3. W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą część rozwałkować dość cienko (około 3 mm) w kształt koła (średnica ok. 13 cm). Rozwałkowane ciasto polać równomiernie pomidorowym sosem, zostawiając odstęp od krawędzi około 1 cm. Sos posypać równomiernie startą mozarellą, doprawić do smaku bazylią i oregano . Na mozarellę wyłożyć równomiernie pieczarki, szparagi, paprykę i oliwki. Warzywa na pizzy doprawić do smaku bazylią i oregano. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, gotowe pizze zapiekać na blaszce około 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować