Krokiety z królika

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na obiad polecam krokiety z farszem z królika, kapusty i pieczarek. Są pracochłonne, ale jakie smaczne :)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na około 30 krokietów
    1 królik
    40 dkg kapusty kiszonej
    75 dkg pieczarek
    3-4 cebule
    2 jajka
    sól, pieprz
    słodka papryka, zioła prowansalskie
    ok. 30 naleśników
    do panierowania:
    3 jajka
    1/2 szkl. mleka
    przyprawy
    bułka tarta
    u mnie ciasto naleśnikowe z ok.
    2 szkl. mleka, 3 szkl. wody, mąki, 3 jaj, łyżeczki soli, 2 łyżek oleju, łyżeczki ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokiety z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę z królika podzielić na porcje, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem około godziny, aż mięso będzie miękkie. Odcedzić, wystudzić, obrać mięso z kości i zmielić w maszynce.
  • 2. Kapustę drobno pokroić, zalać wody i gotować aż zmięknie, odcedzić, wystudzić i odcisnąć.

    Cebulę obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Pieczarki zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami.  Smażyć do odparowania wody. Mięso, kapustę i pieczarki wrzucić do dużej miski, wbić jajka i doprawić do smaku.
  • 3. Usmażyć cienkie i blade naleśniki. Na każdy nakładać po 2-3 łyżki farszu, złożyć brzegi naleśnika do środka i zwinąć.

    Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Każdego krokieta panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować