1.Farsz:
Pieczarki umyć dokładnie, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce ( grube oczka), przełożyć starte do garnka i dusić przez 20 minut (bez żadnych tłuszczy, pieczarki mają puścić sok, ja nie przykrywam garnka), całość wyłożyć na durszlak i odcedzić. Dużą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, Następnie dodać pieczarki, posypać pieprzem i przyprawa uniwersalna.W międzyczasie zetrzeć ser żółty . Pieczarki z cebulą przełożyć do miski, wymieszać z serem (koniecznie gorące, wtedy ser się topi),
2.Ciasto:
1/2 litra mleka, jajko, mąkę(dodajemy aż uzyskamy konsystencję śmietany) i 2 łyżki oleju zmiksować. Smażyć na suchej patelni cieniutkie placki.
Na placki nakładamy farsz zawijamy obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy
Porady
Farszu z podanych składników wystarcza na około 10-12 krokietów.
Komentarze