Krokiety

4.5 (195 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczny przepis, który otrzymałam od mojej koleżanki. Jest naprawdę wart wypróbowania.

  • 20 min

Składniki:

  • Farsz:
    50 dkg pieczarek
    cebula
    15 dkg sera żółtego
    przyprawa uniwersalna, sól , pieprz

    Ciasto:
    mleko, mąka, jajko,sól, olej
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Pieczarki umyć dokładnie, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce ( grube oczka), przełożyć starte do garnka i dusić przez 20 minut (bez żadnych tłuszczy, pieczarki mają puścić sok, ja nie przykrywam garnka), całość wyłożyć na durszlak i odcedzić. Dużą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, Następnie dodać pieczarki, posypać pieprzem i przyprawa uniwersalna.W międzyczasie zetrzeć ser żółty . Pieczarki z cebulą przełożyć do miski, wymieszać z serem (koniecznie gorące, wtedy ser się topi),
  • 2. Ciasto:
    1/2 litra mleka, jajko, mąkę(dodajemy aż uzyskamy konsystencję śmietany) i 2 łyżki oleju zmiksować. Smażyć na suchej patelni cieniutkie placki.

    Na placki nakładamy farsz zawijamy obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy

Porady

Farszu z podanych składników wystarcza na około 10-12 krokietów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować