Rogaliki drożdżowe z soczewicą

0 (0 ocen)

Smaczne zwłaszcza z barszczem

Składniki:

  • ciasto:
    - 2.5 szklanki mąki
    - 4 dag drożdży
    - 1 szklanka mleka roślinnego
    - kopiasta łyżka gęstego przecieru z dyni
    - 1/2 łyżki cukru
    - 4-5 łyżek oleju
    - szczypta soli

    Nadzienie:
    - 30 dag soczewicy
    - 15 dag pieczarek
    - cebula
    - sól , przyprawy wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rogaliki drożdżowe z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki-zostawiamy to do wyrośnięcia.
    Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, przecier z dyni wyrabiamy ciasto następnie dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
    Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy kulę, którą wałkujemy na kształt koła.
    Koła pokroić promieniście na 8 równych trójkątów.
    Trójkąty posmarować nadzieniem z soczewicy tak by pozostał 1 cm ciasta nie posmarowany od brzegu. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy i układamy na posmarowanej olejem blasze. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 10- 15 minut.
  • 2. Soczewicę opłukać, namoczyć na 3 godziny .
    Gotować w świeżej wodzie krótko ok. 5 min. ( al. dente)
    Ugotowaną soczewicą przekręcić przez maszynkę dodać podduszone ,drobno pokrojone pieczarki z cebulką , przyprawić do smaku .
  • 3. Rogaliki możemy posypać makiem, kminkiem lub słonecznikiem.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C.ok 30- 35 minut. Przepis podpatrzyłam z Internetu ale już od dwóch lat gości na naszym wigilijnym stole.SMACZNEGO

Porady

Świetnie smakują z barszczem Tradycyjne ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki, 1/2 szklanki cukru, kostka margaryny, 5 dkg drożdży, 1 szklanka mleka, 2 jajka. Wykonanie: drożdże rozrobić w letnim mleku z 4 łyżkami cukru i odrobiną mąki.Poczekać około 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki (margarynę rozpuścić) i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki-poczekać aż wyrośnie. Formować rogaliki jak w przepisie powyżej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować