Kremowe ciasto z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno - cukrowej. Wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w temp 170 s C. Gdy wystygnie przekroić na 2 części.
Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno, dodając cukier i żółtka. Dodać mak, mąkę i szczyptę proszku do pieczenia - wymieszać i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp 170 s C.
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkiem . Resztę mleka zagotować z cukrem dodając rozpuszczony proszek - ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puch. Ucierając dodawać po łyżce budyń. Dodać pod koniec spirytus lub wódkę.
Składniki na poncz wymieszać i nasączyć placki podczas składania ciasta.
Złożenie ciasta: Biszkopt ciemny- 1/3 masy - biszkopt makowy - 1/2 masy - biszkopt ciemny- reszta masy, biszkopty nasączone ponczem - wierzch polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego
Komentarze