Ciasto kremowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
2.Krem: dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki, budyń i żółtka. Wlać na gotujące mleko, energicznie mieszać aż zgęstnieje i nie będzie grudek. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami masę krówkową a następnie wystudzony budyń.
3.Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać zimną ale jeszcze płynną galaretkę.
4.przełożenie:
biszkopt – 2/3 kremu – warstwa herbatników – masa śmietanowa – warstwa herbatników – krem – starta czekolada lub czekoladowe esy -floresy
Komentarze