REKLAMA

Ciasto potrójnie kremowe

wyświetlono: 4864 | dodany do książki kucharskiej: 30 | polecenia: 0

Na specjalne życzenie męża - wielbiciela ciast kremowych powstało takie oto ciasto.

opublikowany: 28.07.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 23 x 38 cm):
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki kakao
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem I:
    4 jajka
    ¾ szkl. cukru kryształu
    1 łyżka kakao
    1 gorzka czekolada
    1 kostka masła

    krem II:
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    1 kostka masła

    krem III:
    400 g serka homogenizowanego waniliowego
    2 galaretki cytrynowe

    dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
    biszkopty okrągłe
    pasek czekolady
Ocena:

(średnia 4.5 z 162 głosów)

Jak zrobić Ciasto potrójnie kremowe?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 – 40 minut.
  • 2. Krem I: jajka ubić z cukrem na parze. Dodać kakao i rozpuszczoną czekoladę. Wystudzić ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną.
  • 3. Krem II: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 4. Krem III: galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody. Serek wymieszać z zimną ale jeszcze płynną galaretką.
  • 5. Przełożenie: biszkopt-krem I- biszkopty- krem II – pokrojone brzoskwinie – krem III – starta czekolada

Porady

Biszkopty ze środka możemy pominąć. Do serka można dodać inny smak galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Ciasto kremowe

Ciasto kremowe czyli popularny 3 BIT po mojemu. Jest to bardzooo kremowe ciasto, idealne do filiżanki kawy.

kategoria: Ciasta placek Desery herbaty opublikowany: 28.05.2014 | wyświetlono: 28530 Książki kucharskie: 112 | Polecenia: 1
Dodane przez: roksinia

Ciasto potrójnie orzechowe

Orzechowiec z nutką kawy

kategoria: Ciasta orzechowiec miodownik biszkopty kawy opublikowany: 30.01.2018 | wyświetlono: 3129 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Teodorka Teodorka

Kremowe ciasto z biszkoptami

Kremowe ! Moje ulubione.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty opublikowany: 29.01.2017 | wyświetlono: 2612 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Wesoła Patka

Ciasto potrójnie czekoladowe

Pyszne ciasto czekoladowe z musem z białej oraz mlecznej czekolady.

kategoria: Ciasta ciasto czekoladowe Desery mus mus czekoladowy musy opublikowany: 22.07.2019 | wyświetlono: 2526 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Ciasto kremowe z ptasim mleczkiem

Wykorzystałam to co miałam i wyszło takie ciasto. Dla łasuchów idealne :-)

kategoria: Ciasta ptasie mleczko Desery biszkopty opublikowany: 10.04.2015 | wyświetlono: 2172 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE