Pyszna, sycąca zupa z popularnych i łatwo dostępnych składników.
50 min
Składniki:
200g wędzonego łososia (bez skóry)
1 duża bulwa selera (po obraniu około 700g)
4 ziemniaki (po obraniu około 500g)
1 duża cebula (około 200g)
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 spore marchewki (300g)
1 duża pietruszka (150g)
3 łyżki oliwy
25g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
świeży koperek do podania - koperku proszę nie żałować ;)
śmietana do podania
Zupa z selera i ziemniaków z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać dość drobno, zeszklić na średnim ogniu na patelni z oliwą i masłem. Gdy cebula zacznie się rumienić, przekładamy ją wraz z tłuszczem do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele, pokrojone w duże kawałki marchewkę i pietruszkę, zalewamy wodą (około 1,5 litra, wody można zawsze dolać), solimy. Gotujemy aż warzywa zmiękną i oddadzą wywarowi smak. Usuwamy marchewkę i pietruszkę (można je wykorzystać do sałatki jarzynowej), dodajemy pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki i seler, gotujemy aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Łososia dzielimy na nieduże kawałki i dodajemy pod koniec gotowania, na 2-3 minuty. Zdejmujemy zupę z ognia. Doprawiamy gałką muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Zupę podajemy z łyżką lub dwoma śmietany i posypujemy obficie świeżym koperkiem. Smacznego!
Komentarze