Kremowa zupa z bobu i rukoli

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna, pożywna zupa. Można przygotować ją ze świeżego lub mrożonego bobu. Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g ugotowanego, obranego bobu
    1 litr domowego bulionu warzywnego
    50 g rukoli
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
    1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
    2 łyżki posiekanego koperku
    szczypta cukru
    sól (do smaku)
    pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
    Dodatkowo (do podania):
    grzanki, ser grana padano (lub parmezan), płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Kremowa zupa z bobu i rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę cukru, podsmażyć do zrumienienie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bób. Całość chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać posiekane zioła i rukolę. Zupę lekko przestudzić i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie podgrzać.
    Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać z wiórkami sera, grzankami i podprażonymi płatkami migdałów.

Porady

Zupę można zabielić odrobiną słodkiej śmietany. Płatki migdałowe można zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika lub pestkami dyni. Zupę można także podać z jajkiem na twardo lub domowym groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować