Kremowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam szarlotki i uwielbiam testować nowe przepisy. Ta jest bardzo smaczna z cudowna pianką na kruchym cieście. Same pyszności do tego lody i jestem w raju :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto

    3 szklanki mąki pszennej
    25 dag masła zimnego
    5 żółtek
    6 łyżek cukru
    3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki kakao
    sól
    3 łyżki płatków migdałowych

    Wierzch

    1 kg jabłek
    2 łyżki stopionego masła
    cynamon

    Masa

    2 budynie waniliowe na 500 ml mleka
    5 białek
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i solą na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kaszki. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy do ciasta wraz ze śmietaną i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi.
    Do 1/3 części ciasta dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę, lekko podnosząc brzegi. Płatki migdałowe rozgniatamy wałkiem i posypujemy nimi ciasto.
  • 2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i rozkładamy równą warstwą na cieście, skrapiamy masłem.
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy, pokrywamy pianą jabłka. Na wierzch ścieramy ciemne ciasto.
    Pieczemy około 50-60 minut w 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować