Kremowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na tą szarlotkę znalazłam w starych przepisach mojej teściowej. Inny typ szarlotki, z kremem, warto było spróbować. Jest naprawdę dobra, rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma 24x28
    Ciasto:
    25 dag mąki
    12 dag masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    2 dag cukru pudru
    Masa jabłkowa:
    1 kg kwaśnych jabłek
    12 dag cukru
    Sok z 1 cytryny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Krem:
    250 ml mleka
    8 dag śmietany
    8 dag cukru pudru
    4 dag mąki
    12 dag masła
    3 żółtka
    Ponadto:
    1 łyżka tartej bułki
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasto: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i schłodzić w lodówce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać schłodzone wiórki masła lub margaryny i siekamy szerokim nożem. Robimy kopczyk, w nim wgłębienie, wlewamy utarte żółtka. Mieszamy nożem a następnie szybko zagniatamy ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 3 części. Chłodzimy w lodówce 1 godzinę.
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych otworach. Dodajemy sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, cukier, cynamon, mieszamy, podlewamy wodą i smażymy do uzyskania miękkości. Studzimy.
    Krem: 3/4 mleka do rondla, dodajemy cukier, masło i podgrzewamy do rozpuszczenia się tłuszczu i cukru. Mąkę rozrabiamy z pozostałym mlekiem i śmietaną, wlewamy do gorącego mleka, mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu, studzimy.
    Schłodzone 2/3 ciasta rwiemy na blachę, zapełniając formę, pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Podpieczone ciasto chłodzimy. Posypujemy tartą bułką, rozkładamy 1/2 jabłek, przykrywamy kremem a na to wykładamy drugą część masy jabłkowej. Ścieramy na tarce o grubych otworach pozostałe ciasto i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem.

Porady

Zamiast podanego wyżej kremu można ugotować 2 budynie waniliowe w 3/4 litra mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować