krem z (w) dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W moim ogródku rosną dynie, z których często przygotowuję różne dania. Moja rodzina lubi lekko pikantny krem z grzankami. Tak podany zacheca do jedzenia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    kość wędzona
    cebula
    2 marchewki
    średnia dynia (około 5 kg)
    kawałek selera
    korzeń pietruszki
    3 łyżki manny
    liście laurowe
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    szczypta ostrej papryki
    szczypta imbiru
    1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika
    3-4 jajka
    5-6 kromek chleba
    2 łyżki pestek dyni
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Grzanki

Krem z (w) dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć. Odciąć górę, resztę wydrążyć. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić.
    Kość wędzoną zalać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, miąższ dyni i warzywa. Gotować około godziny. Wyłowić liście i ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i podprażyć na suchej patelni. Szczypiorem posiekać. Zupę zabielić śmietaną.Podawać w wydrążonej dyni jak w wazie, z dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować