Pyszna zupa, która jest fajną alternatywną dla tradycyjnej pomidorwej. Świetnie sprawdza się równiez , jako chłodnik:)
Dla 4 osób
Składniki:
Baza:
2 podudzia z kurczaka
1 cebula
2 marchewki
1 łyżeczka wędzonej papryki
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
1,5 kg mięsistych pomidorów(ja użyłam malinówek)
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
zioła prowansalskie
2 - 3 kromki pieczywa na grzanki
starty ser grana padano lub parmezan do posypania
oliwa
Krem z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włożyć wszystkie składniki bazy, spokojnie możemy posolić wcześniej, gdyż nie zależy nam na klarowności bulionu. Wywar gotować tak długo, aż mięso zmięknie. Ja gotowałam swój w szybkowarze, tak, ze po osiągnięciu maksimum, przełożyłam garnek na najmniejszy palnik, na najmniejszy ogień i gotowało się tak 15 min., po czym wyłączyłam ogień i szybkowar stał sobie jeszcze jakieś 20 - 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
W międzyczasie, gdy gotuje się baza, pomidory przekroić na pół. powycinać szypułki. Cebule obrać i podzielić na pół. Czosnek obrać, ale nie kroić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pomidory, cebule i czosnek. Wszystko skropić oliwą, posolić i popieprzyć i piec 40 min.
Przygotować grzanki: kromki pokroić w niezbyt dużą kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażyć na złoto.
Upieczone pomidory, cebule i czosnek zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Wlać bulion (ok. 400 - 600 ml), ilość zależny od preferowanej gęstości. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podawać na ciepło lub na zimno z grzankami i posypany grana lub parmezanem. Gotowe!
Komentarze