KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MASCARPONE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bije na głowę wszystkie pomidorówki!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1500 g pomidorów
    100 g suszonych pomidorów
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 i 1/2 szklanki bulionu
    6 łyżek oliwy
    2 łyżki serka mascarpone
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego oregano
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem z pieczonych pomidorów z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przecinamy na pół. Następnie usuwamy z nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy i układamy w całości między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek (4 łyżki) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min.
    Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki.
    W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i chwilę razem smażymy. Do garnka dodajemy miąższ upieczonych pomidorów razem z czosnkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz pieprz. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mascarpone Pomidor Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować