Krem z pieczonych pomidorów z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i przecinamy na pół. Następnie usuwamy z nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy i układamy w całości między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek (4 łyżki) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min.
Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem.
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i chwilę razem smażymy. Do garnka dodajemy miąższ upieczonych pomidorów razem z czosnkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszone oregano, suszoną bazylię, paprykę mieloną oraz pieprz. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze