Wyśmienita, barwna i bardzo sycąca zupa. Można ją podawać na różne sposoby.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
*700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
*1 puszka kukurydzy wraz z zalewą
*10 dag serka mascarpone
*8 plastrów wędzonego boczku, specka, prosciutto itp.
*1 marchew, pokrojona w kostkę
*1 pietruszka, pokrojona w kostkę
*2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
*1 cebula, posiekana (nie musi być bardzo drobno)
*łyżka oliwy
*sól, pieprz
*słodka papryka, ostra papryka, kurkuma (mniej więcej płaskie pół łyżeczki każdej z przypraw - w zależności od upodobań smakowych)
Krem z kukurydzy z chrupkim boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek lub inną wędlinę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Następnie lekko przecieramy patelnię i na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Możemy lekko doprawić warzywa solą i pieprzem. Smażymy ok. 5-7 minut i dodajemy kukurydzę z zalewą.
2.Warzywa zalewamy niewielką ilością wody, tak żeby były przykryte, i gotujemy przez 10-15 minut pod przykryciem, staramy się aby wody nie ubywało, czyli dolewamy jeśli zauważamy, że warzywa nie są zakryte wodą. W osobnym garnku podgrzewamy bulion i dodajemy przyprawy.
3.Warzywa zalewamy niewielką ilością wody - tak żeby były przykryte i gotujemy ok 10-15 minut pod przykryciem, staramy się aby wody nie ubywało, czyli dolewamy jeśli zauważamy, że warzywa nie są zakryte wodą.
4.Ugotowane i lekko schłodzone warzywa miksujemy wraz z serkiem mascarpone. Krem z warzyw dodajemy do bulionu, delikatnie go mieszając. Chwilę podgrzewamy. Ja podałam zupę z kaszą jaglaną, udekorowaną podsmażonym speckiem. Można też jeść ją jako typowy krem, przegryzając np. podpieczoną bagietką lub świeżym pieczywem.
Komentarze