Krem z groszku z rukolą i domowym groszkiem ptysiowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Pyszne i wiosennie. Krem z groszku to jedna z moich ulubionych zup. Podana z domowym groszkiem ptysiowym smakuje wybornie. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Zupa-krem:
    700 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
    50 g rukoli
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    3 łyżki posiekanego koperku
    śmietana 30 % (do podania)
    Groszek ptysiowy:
    125 ml wody
    75 g masła 82 %
    75 g mąki pszennej
    2 duże jajka
    1/4 łyżeczki soli
    1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krem z groszku z rukolą i domowym groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek ptysiowy: Wodę z masłem zagotować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i gałką muszkatołową. Mieszać energicznie łyżką do połączenia się składników i zagęszczenia. Odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać po jednym jajku i zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy, bo groszek w trakcie pieczenia urośnie. Piec ok. 15-18 minut w 210 stopniach.
  • 2. Zupa krem: W garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dolać 1,5 l wody. Dodać groszek i gotować do miękkości około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać rukolę. Zupę zmiksować na krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodać koperek. Ponownie zagotować. Podawać gorącą z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany.

Porady

Aby zupa była bardziej pożywna można dodać do niej dużego ziemniaka i podawać z jajkiem na twardo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować