Grzybowa z domowym groszkiem ptysiowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W sezonie grzyby zbieram z mężem ,następnie je suszę , a zimą wykorzystuję do różnych potraw.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów(lub świeżych)
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    1/2 marchewki
    1/2 pietruszki
    1/2 małego selera
    2 łyżki masła
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu
    1łyżka mąki
    2 łyżki śmietany
    sól
    natka pietruszki
    Groszek ptysiowy
    1/4 litra wody
    4 jajka
    130 g maki
    170 g margaryny


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grzybowa z domowym groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wypłukać ,przełożyć do garnka dodać przyprawy i czosnek , zalać około 2 litrami wody i odstawić na 2-3 godziny.
    Po tym czasie dodać warzywa,wstawić na ogień i wstawić na ogień, gotować 40 minut.Gdy grzyby będą miękkie , doprawić solą , dodać masło oraz mąkę rozkłóconą z niewielką ilością wody i jeszcze chwilę gotować.Po czym wyłączyć palnik, do śmietany wlać 1/2 chochli gorącego wywaru i starannie wymieszać i wlać do zupy , przemieszać ,w ten sposób śmietana nie zetnie się w zupie.
  • 2. Wodę zagotować z margaryną ido gotującej wody , wsypać mąkę i dobrze roztrzepać.
    Do przestudzonej masy dodać, po jednym jajku ciągle ubijając trzepaczką.
    Pod koniec przez chwilę ucierać w mikserze.
    Gotową masę kłaść szprycą małymi kupkami ,na lekko wysmarowaną blaszkę o wymiarach 40/40 i piec temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
  • 3. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować