Zupa krem z fasoli, podana z kawałkami ziemniaków i podsmażaną kiełbasą to danie, którym z pewnością nie pogardzi żaden facet. Treściwa zupa, która syci na bardzo długo, a przy tym jest niezwykle smaczna.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 pietruszka
2 ziemniaki
ok. 200-250 g fasoli "Jaś"
200 ml śmietany 30%
ok. 1,5 litra bulionu
1 łyżeczka kminku całego
1/2 łyżeczki kminku mielonego
2 liścia laurowe
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
3-4 ziemniaki
ok. 300-400 g kiełbasy
Krem z fasoli z ziemniakami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy cały kminek i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy fasolę w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka.
2.Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będę miękkie. Na końcu dodajemy ugotowaną fasolę, zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym, kminkiem mielonym, sokiem z cytryny i zagotowujemy.
3.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka, zalewamy wodą tak, aby wszystkie ziemniaki były zakryte, soli i gotujemy, aż będą miękkie.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
4.Gotową zupę krem wlewamy na talerz i podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz podsmażoną kiełbasą
Komentarze