1 mała dynia piżmowa
½ cebuli
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki kurkumy
1 pomidor
2-3 łyżki masła
Sól, pieprz
2-4 szklanki bulionu
½ szklanki mleka
Śmietana 30 lub 18 do dekoracji
Świeża pietruszka lub kolendra
1.Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić na grubsze kawałki. Pomidor sparzyć i obrać ze skórki. Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać obrany czosnek. Pomidora pokroić, dodać do cebuli wraz z dynią. Podsmażać około 5 minut. Zalać bulionem (ilość taka, aby przykryła warzywa). Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, (imbirem). Można dodać liście laurowe i ziele angielskie pamiętając o ich usunięciu przed blenderowaniem. Warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy będą miękkie, zblenderować, dodając mleko. Blenderować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podawać z śmietanka i świeżymi listkami natki pietruszki bądź kolendry. Można podać z grzankami lub uprażonymi ziarnami.
Komentarze