Krem z dynią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krem z dynią

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała dynia piżmowa
    ½ cebuli
    2 ząbki czosnku
    ½ łyżeczki kurkumy
    1 pomidor
    2-3 łyżki masła
    Sól, pieprz
    2-4 szklanki bulionu
    ½ szklanki mleka
    Śmietana 30 lub 18 do dekoracji
    Świeża pietruszka lub kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić na grubsze kawałki. Pomidor sparzyć i obrać ze skórki. Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać obrany czosnek. Pomidora pokroić, dodać do cebuli wraz z dynią. Podsmażać około 5 minut. Zalać bulionem (ilość taka, aby przykryła warzywa). Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, (imbirem). Można dodać liście laurowe i ziele angielskie pamiętając o ich usunięciu przed blenderowaniem. Warzywa dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy będą miękkie, zblenderować, dodając mleko. Blenderować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podawać z śmietanka i świeżymi listkami natki pietruszki bądź kolendry. Można podać z grzankami lub uprażonymi ziarnami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Kolendra Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować