Krem z dyni z chipsem z jarmużu i kozim serem

2 (1 ocen)

  • 50 min

rem z dyni to ulubiona zupa wszystkich moich bliskich, dlatego z przyjemnością przygotowuję jej wielki gar. Kombinuję natomiast z dodatkami - tym razem na eko targu dostałam piękny jarmuż

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg dyni
    2-2,5 litra wody lub bulionu
    cebula
    2 ząbki czosnku
    olej
    2 liście limonki kaffir
    pół łyżeczki kurkumy
    pół łyżeczki szafranu
    łyżeczka czerwonej pasty curry lub pół łyżeczki przyprawy curry
    mała papryczka chilli
    pół puszki mleka kokosowego
    sól, pieprz do smaku
    jarmuż
    kozi ser
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z dyni z chipsem z jarmużu i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W większym garnku rozgrzać olej i usmażyć na nim posiekaną cebulę.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dynię pokrojoną w kilku cm kawałki (bez skórki).
    Całość zalać wodą lub bulionem, dodać liście limonki, papryczkę i przyprawy.
    Gotować około 20 minut do miękkości dyni - zmiksować całość przy użyciu blendera.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać mleczko kokosowe i ponownie zagotować.
    W między czasie w rozgrzanym piekarniku przygotować chipsy z jarmużu - tutaj instrukcja, jak to zrobić.
    Zupę podawać z chipsami z jarmużu i kawałkiem koziego sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Krem z jarmużu

To może cię zainteresować