Krem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką.
50 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
1 batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę
1 mała cebula
2 łyżki oleju
kawałek selera, pokrojony
1 marchew, obrana i pokrojona
2-3 szklanki bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby
STRUKLIJ :
300 g mąki
1 żółtko
1 łyżka oleju
ciepła woda do ciasta
FARSZ :
150 g twarogu
100 g mrożonego szpinaku
1 ząbek zmiażdżonego czosnku
sól, pieprz do smaku
Krem z batatów ze struklij (pierpożkami szpinakowymi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Ze składników ciasta zagniatamy ciasto pierogowe, odkładamy na 10 minut aby odpoczęło.
Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy w garnku aż woda odparuje, następnie dodajemy twaróg, czosnek i przyprawy, mieszamy masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Struklij wyciągamy i studzimy. Wyjmujemy ze ściereczki i kroimy na centymetrowe kawałki.
2.Zupę nalewamy do talerzy, ozdabiamy kleksem śmietany , posypujemy papryką, szczypiorkiem i dodajemy pierożki, smacznego.
Komentarze