KREM Z BATATÓW ZE STRUKLIJ (pierpożkami szpinakowymi)

0 (0 ocen)

  • 50 min

Krem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką.

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1 batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę
    1 mała cebula
    2 łyżki oleju
    kawałek selera, pokrojony
    1 marchew, obrana i pokrojona
    2-3 szklanki bulionu warzywnego
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz i papryka w proszku do smaku
    śmietana, papryka i szczypiorek do ozdoby

    STRUKLIJ :
    300 g mąki
    1 żółtko
    1 łyżka oleju
    ciepła woda do ciasta
    FARSZ :
    150 g twarogu
    100 g mrożonego szpinaku
    1 ząbek zmiażdżonego czosnku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z batatów ze struklij (pierpożkami szpinakowymi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0npy4kr 1. PRZYGOTOWANIE :

    Ze składników ciasta zagniatamy ciasto pierogowe, odkładamy na 10 minut aby odpoczęło.
    Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy w garnku aż woda odparuje, następnie dodajemy twaróg, czosnek i przyprawy, mieszamy masę.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Struklij wyciągamy i studzimy. Wyjmujemy ze ściereczki i kroimy na centymetrowe kawałki.
  • image-0cwk10m 2. Zupę nalewamy do talerzy, ozdabiamy kleksem śmietany , posypujemy papryką, szczypiorkiem i dodajemy pierożki, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować