REKLAMA

Krem warzywny z jabłkiem, serkiem wiejskim i prażonymi fistaszkami

wyświetlono: 22 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Warzywna zupa krem m.in. z patisonów i szczawiu z dodatkiem jabłka, ziarnistego serka wiejskiego oraz prażonych orzeszków ziemnych. Danie doprawione przyprawami korzennymi i aromatycznymi świeżymi ziołami. Świetna propozycja na rozgrzewający posiłek, gdy za oknem plucha.

opublikowany: 18.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g patisonów
    550 g obranych ziemniaków
    170 g obranej marchewki
    100 g obranego selera korzeniowego
    70 g oczyszczonego pora
    4 obrane ząbki czosnku
    50 g szczawiu
    1 duże jabłko (200 g)
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanej bazylii
    80 g prażonych, łuskanych orzechów ziemnych
    200 g serka wiejskiego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    6 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Krem warzywny z jabłkiem, serkiem wiejskim i prażonymi fistaszkami 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone patisony, marchewkę, seler, por i jabłko (uprzednio pozbawione gniazd nasiennych) oraz posiekane czosnek i szczaw. Wsypać kurkumę, owoce kolendry, imbir, nasiona kozieradki, gałkę muszkatołową i chilli. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Krem warzywny z jabłkiem, serkiem wiejskim i prażonymi fistaszkami 2. Następnie dołożyć pokrojone na małe cząstki ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 – 20 min (do miękkości składników). Do zupy dodać lubczyk, bazylię i orzechy – gotować jeszcze 5 min.
  • Krem warzywny z jabłkiem, serkiem wiejskim i prażonymi fistaszkami 3. Na końcu dołożyć serek i całość zblendować.
    Zupę przed podaniem podgrzać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: edytaha edytaha

Ryż z jabłkiem i wiejskim serkiem

Dużo szybsza, a przede wszystkim mniej kaloryczna wersja tradycyjnego ryżu zapiekanego z jabłkami.

kategoria: Desery opublikowany: 02.08.2014 | wyświetlono: 3719 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: AnetaJ AnetaJ

Zupa krem warzywny

Delikatny, pyszny krem z warzyw z dodatkiem kalarepy. Można podać go samego lub z grzankami.

kategoria: Zupy bulion zupa krem krem opublikowany: 17.08.2017 | wyświetlono: 1720 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE