Krem warzywny z jabłkiem, serkiem wiejskim i prażonymi fistaszkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Warzywna zupa krem m.in. z patisonów i szczawiu z dodatkiem jabłka, ziarnistego serka wiejskiego oraz prażonych orzeszków ziemnych. Danie doprawione przyprawami korzennymi i aromatycznymi świeżymi ziołami. Świetna propozycja na rozgrzewający posiłek, gdy za oknem plucha.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g patisonów
    550 g obranych ziemniaków
    170 g obranej marchewki
    100 g obranego selera korzeniowego
    70 g oczyszczonego pora
    4 obrane ząbki czosnku
    50 g szczawiu
    1 duże jabłko (200 g)
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanej bazylii
    80 g prażonych, łuskanych orzechów ziemnych
    200 g serka wiejskiego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    6 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem warzywny z jabłkiem, serkiem wiejskim i prażonymi fistaszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem warzywny z jabłkiem, serkiem wiejskim i prażonymi fistaszkami 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone patisony, marchewkę, seler, por i jabłko (uprzednio pozbawione gniazd nasiennych) oraz posiekane czosnek i szczaw. Wsypać kurkumę, owoce kolendry, imbir, nasiona kozieradki, gałkę muszkatołową i chilli. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Krem warzywny z jabłkiem, serkiem wiejskim i prażonymi fistaszkami 2. Następnie dołożyć pokrojone na małe cząstki ziemniaki i jeszcze chwilę smażyć. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 – 20 min (do miękkości składników). Do zupy dodać lubczyk, bazylię i orzechy – gotować jeszcze 5 min.
  • Krem warzywny z jabłkiem, serkiem wiejskim i prażonymi fistaszkami 3. Na końcu dołożyć serek i całość zblendować.
    Zupę przed podaniem podgrzać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować