Krem szparagowy z borowikami i pastą z rukoli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Przepyszne połączenie smaków- nieco zmodyfikowany przepis Karola Okrasy

  • 15 min

Składniki:

  • 4-5 szklanek rosołu drobiowego
    pęczek białych szparagów
    7-8 cm białej części pora
    1 średnia cebula
    20 dag gotowego ciasta francuskiego
    chili
    oregano
    bazylia
    rozmaryn
    1 jajko
    masło klarowane
    10 dag rukoli
    5-6 dag płatków migdałowych
    sól
    pieprz
    2 liście laurowe
    30 dag borowików
    oliwa z oliwek
    5 ziaren czarnego pieprzu
    100 ml śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem szparagowy z borowikami i pastą z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, następnie miksujemy z rukolą i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 1,5- 2 cm paski, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy chili oraz roztartym w dłoniach rozmarynem, oregano i bazylią, spiralnie zwijamy. Pieczemy około 10 minut w 200 stopniach.
  • 3. Szparagi obieramy, obcinamy główki na wysokości około 2 cm. Pozostałe łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Cebulę i por obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę, przesmażamy wraz z 1 cm kawałkami szparagów na rozgrzanym maśle. Wlewamy wywar, dodajemy liść laurowy oraz pieprz ziarnisty, gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy zioła i warzywa miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Główki szparagów przecinamy wzdłuż na pół i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle, lekko solimy. Grzyby kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle do czasu aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 4. Krem szparagowy podajemy z grzybami, pesto z rukoli i paluszkami z ciasta francuskiego. Przybieramy podsmażonymi główkami szparagów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować