Krem szparagowo-cukiniowy

0 (0 ocen)

Kremowy , delikatny i niezmiernie aromatyczny krem z sezonowych świeżych warzyw. Jego smak sprawia że trudno oderwać się od talerza.Zajadała się nim ze smakiem nawet moja roczna córcia.Jego plusem jest także prostota i szybkość przygotowania.

Składniki:

  • 10 białych szparagów
    10 zielonych szaragów
    2 cukinie ( ja miałam okrągłe)
    1 kalarepa
    3 młode ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 liście laurowe
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Dania główne Krem

Krem szparagowo-cukiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Wszystkie warzywa obrać oraz umyć.
    Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce ( zielone szparagi nie potrzebują obierania)
    Marchew ,pietruszkę, ziemniaki , kalarepę oraz cukinię pokroić w mniejsze kawałki , zalać ok 2 l. wody, włożyć liście laurowe, gotować aż staną się pół miękkie.
  • warzywa 2. Po tym czasie dodać szparagi.
    Gotować ok 10 min aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.
    Doprawić solą i pieprzem wg. gustu.
  • zmiksowana zupa 3. Zdjąć z ognia , z garnka wyjąć liście laurowe oraz parę " łepków" szparagów do dekoracji.
    Zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
    Podawać rozlana w bulionetki/talerze z kawałkami szparagów i ew. kleksem śmietany lub z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować