Krem brokułowo-jaglany z batatem i młodym jęczmieniem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do głowy wpadł mi pomysł na taką zupę-krem i jestem zadowolona ze smaku! Bataty kupiłam po raz pierwszy i fajnie zmieniają smak zupy. Młody jęczmień też był dla mnie nowością - pachnie trawą (bo to sproszkowana trawa), ale mi podpasował. Poza tym jest bardzo zdrowy!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    1 pietruszka
    1 marchewka
    1/4 selera
    1 duży batat
    1/2 szkl. kaszy jaglanej
    5-6 listków świeżej bazylii
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka oregano
    1 łyżka młodego jęczmienia
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka lubczyku
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    śmietana 18% do podania na talerzu (gęsta)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa brokułowa Krem

Krem brokułowo-jaglany z batatem i młodym jęczmieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z wodą wrzucamy obrane warzywa: seler, pietruszkę i pokrojoną marchewkę. Gotujemy do miękkości i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, pokrojonego w drobną kostkę batata, różyczki brokuła, ząbki czosnku i listki bazylii. Gdy ziemniak będzie prawie miękkie, a kasza ugotowana dodajemy olej i przyprawiamy. Na sam koniec, już po zestawieniu z gazu, dodajemy posiekaną natkę i młody jęczmień. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany. Możemy udekorować świeżą bazylią.

Porady

Natkę pietruszki i młody jęczmień dodajemy po zestawieniu z gazu (najlepiej odczekać 5 minut), aby zmniejszyć utratę wartości odżywczych. Olej w zupach warzywnych jest niezbędny - tłuszcz jest nie tylko nośnikiem smaku, ale też wiele witamin rozpuszcza się w tłuszczach!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować