Ciasto krakusek (bez pieczenia)

4.99 (198 ocen)

  • 45 min

Ciasto to jest łatwe i szybkie do zrobienia. A do tego bardzo podzielne, więc wystarczy dla sporej gromadki.

  • 45 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    1,5 dużej paczki krakersów
    słoiczek dżemu porzeczkowego
    puszka kajmaku
    700 ml śmietanki kremówki
    3 szklanki mleka
    40 g mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    30 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    kostka masła
    70 g płatków migdalowych
    2 łyżeczki żelatyny
    opakowanie śnieżki
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krakusek (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.

    Dwie szklanki mleka zagotować. W reszcie rozrobić cukier, make, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Kiedy zgęstnieje dodać masło i mieszać (lub miksować) aż całkowicie się połączą. Od razu gorąca masę wylać na krakersy, wyrównać i przykryć drugą warstwą krakersów. Odstawić aż całkowicie wystygnie.
  • 2. Żelatynę rozrobić w odrobinie wrzątku. Połowę kremówki ubić na sztywno, dodać kajmak i krótko ale dokładnie zmiksować. Na końcu dodać żelatynę. Wyłożyć na ciastka i przykryć kolejną warstwą krakersów. Odstawić na chwilę, żeby zastygło.

    Na krakersach rozsmarować dżem. Pozostałą kremówkę ubić ze śnieżką. Wyłożyć na warstwę dżemu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Porady

Ciasto kroic dopiero na drugi dzień, inaczej będzie miekkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Bita śmietana Owoce Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować