Ciasto bananowe bez pieczenia

4.9 (186 ocen)

Idealne dla osób, które nie mają cierpliwości do pieczenia skomplikowanych ciast.

Składniki:

  • Masa

    - 3 szklanki mleka;
    - 20 dkg miękkiego masła;
    - 2 budynie bananowe z cukrem;
    - 1 łyżka soku z cytryny.

    Dodatkowo

    - 4 banany;
    - 1 galaretka pomarańczowa;
    - ok. 35-40 sztuk herbatników;
    - ok. 16 sztuk okrągłych biszkoptów.
Wystaw ocenę:

4.9 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Herbaty

Ciasto bananowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj 2 szklanki mleka, a w pozostałym rozpuść budynie. Wlej na gotujące się mleko i zagotuj. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia.
    Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Miękkie masło utrzyj na puch. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na końcu dodaj sok z cytryny i jeszcze chwileczkę ucieraj.
    Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłóż np. folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę herbatników, na nie wyłóż 1/3 masy. W masę możesz wcisnąć kilka plasterków banana. Następnie ułóż biszkopty, kolejną warstwę masy, plasterki bananów (delikatnie posmaruj je masą). Jeszcze raz ułóż herbatniki (możesz zostawić przerwy między nimi), masę i plasterki banana.
    Na wierz ciasta wylej tężejącą galaretkę i wstaw do lodówki.
    Najlepsze jest następnego dnia ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować