Pozostał mi farsz z nadziewanych filetów z kurczaka, więc musiałam jakoś go zagospodarować i tym sposobem powstało nowe danie.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
200 g pieczarek
1 por biała część
150 g boczku wędzonego
100 ml śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
1 surowe jajko
2 płaskie łyżki bułki tartej + dodatkowa do obtoczenia przed smażeniem
olej do smażenia
Kotlety z pieczarek, pora i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek w kostkę lekko przesmażyć, tak aby nie powstały twarde skwarki, dodać do tego pokrojone pieczarki i po paru minutach pokrojonego w krążki pora, doprawić do smaku , dusić dolewając sukcesywnie śmietankę, potem ostudzić.
Do schłodzonego już farszu wbić jajko i wsypać bułkę tartą, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano na średnim ogniu.
Porady
Dla tych co mięsa nie jedzą, można tak samo zrobić pomijając boczek.
Komentarze