Kotlety z pieczarek, pora i boczku

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pozostał mi farsz z nadziewanych filetów z kurczaka, więc musiałam jakoś go zagospodarować i tym sposobem powstało nowe danie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g pieczarek
    1 por biała część
    150 g boczku wędzonego
    100 ml śmietanki 30%
    sól i pieprz do smaku
    1 surowe jajko
    2 płaskie łyżki bułki tartej + dodatkowa do obtoczenia przed smażeniem
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dodatki

Kotlety z pieczarek, pora i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek w kostkę lekko przesmażyć, tak aby nie powstały twarde skwarki, dodać do tego pokrojone pieczarki i po paru minutach pokrojonego w krążki pora, doprawić do smaku , dusić dolewając sukcesywnie śmietankę, potem ostudzić.
    Do schłodzonego już farszu wbić jajko i wsypać bułkę tartą, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano na średnim ogniu.

Porady

Dla tych co mięsa nie jedzą, można tak samo zrobić pomijając boczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować