Kotlety z jajek

5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Robię je przeważnie w piątki, bo wtedy nie jadamy mięsa. Lubi je cała rodzina: mąż, dziadkowie, a także moja 4-letnia córeczka.

Składniki:

  • ● 9 jajek
    ● 1 cebula
    ● 1 czerstwa bułka
    ● 1/2 szklanki mleka
    ● bułka tarta do panierowania
    ● 1 łyżka masła
    ● dowolny tłuszcz do smażenia
    ● 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kotlety z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Osiem jajek gotujemy na
    twardo i studzimy, a gdy będą
    zimne, obieramy i kroimy na
    mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną
    kostkę. Na patelni roztapiamy
    masło i smażymy cebulę na
    wolnym ogniu, aż się zeszkli.
  • Kotlety z jajek 2. W mleku moczymy bułkę
    i dokładnie odciskamy. Pokrojone
    jajka i bułkę oraz podsmażoną
    cebulę mielimy
    w maszynce do mięsa, następnie
    wbijamy surowe jajko,
    dodajemy natkę pietruszki,
    doprawiamy solą i pieprzem
    i całość dokładnie mieszamy,
    by powstała jednolita masa.
  • 3. Z masy jajecznej formujemy
    jednakowej wielkości owalne
    kotleciki i obtaczamy je w bułce
    tartej. Smażymy na patelni
    na dobrze rozgrzanym tłuszczu
    z obu stron tak długo, aż
    będą rumiane.

Porady

● Kotlety możemy podać z ziemniakami, frytkami i dowolną surówką. Dobrze pasuje do nich sos o wyrazistym smaku, np. czosnkowy lub pomidorowy. ● Zamiast natki pietruszki do kotletów jajecznych można dodać drobno posiekany szczypiorek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować