Kotlety rybne z ryżem i cukinią

5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie kotlety doskonale smakują jako samodzielne danie z lekką surówką lub sosem np . jogurtowo - cytrynowym :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ryby bez skóry - u mnie dorsz
    1 woreczek ryżu
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1/2 młodej cukinii -ok . 10 cm
    1 łyżka posiekanego koperku
    2 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    2 łyżki soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    2 szczypty przyprawy harissa
    2 szczypty czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Kotlety rybne

Kotlety rybne z ryżem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety rybne z ryżem i cukinią 1. Ryż gotuję w osolonym wrzątku ok . 15 minut , odsączam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobniutką kosteczkę cukinię , chwilę podsmażam , studzę . Rybę drobno siekam , skrapiam sokiem z cytryny , doprawiam solą i pieprzem , mieszam . Do ryby dodaję ryż , cukinię z czosnkiem i cebulą , koperek , bułkę tartą , doprawiam czubrycą , harissą , wyrabiam na jednolitą masę . Formuję kotlety , smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano , osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu .

Porady

Kotlety podaję jako samodzielny posiłek , mogą być obiadem lub kolacją w towarzystwie lekkiej sałatki czy sosu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryż Cukinia Cebula Jajka kurze Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować