Kotlety mielone z pieczarkami i serem

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Kotlety w naszej tradycji kulinarnej są znane od niepamiętnych czasów. Serwowały je nasze mamy, babcie z pokolenia na pokoleniebyły urozmaicane, inaczej podawane. Wzbogacały się o coraz to nowsze dodatki, by się nam nie nudziły, a zjadane były z prawdziwym smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z łopatki
    500g pieczarek
    200g sera żółtego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 jajka
    sól
    pieprz

    Dodatkowo :

    bułka tarta do obsypania
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Kotlety mielone z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce.
    Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce.
    Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
    Natkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
    Ser ścieramy na tarce i dodajemy do farszu.
    Wbijamy jajka.
    Wszystko mieszamy.
    Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Odrywamy kawałki farszu mięsnego, formujemy okrągłe kotlety.
    Obtaczamy w bułce tartej.
    Smażymy z dwóch stron na złoty kolor (po kilka minut na stronę) na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować